BODRUM

Bodrum, binlerce yıllık yerleşim tarihine sahip Yarımada, tarihin babası olarak nitelenen Herodot’un doğduğu vatandır. Stratejik konumunun kaçınılmaz sonucu olarak, birçok kavim gelmiş geçmiş ve uygarlıklarından izler bırakmıştır. Yarımada’nın her köşesi Karya, Bizans ve Osmanlı eserleri ile doludur.

Halikarnassos, Karya ülkesinin ikinci başkentiydi. Dünyanın 7 Harikası’ndan en ihtişamlısı bu şehirde inşa edilmiştir. Kendisinden pek bir şey kalmasa da literatürlerde anıt mezar anlamına gelen “mozole” kavramı ile her coğrafyada sessizce yaşamaktadır adeta…

Bütün güzelliği ile ayakta duran ve her yıl binlerce turistin gezdiği Bodrum Kalesi’nin her taşı Mausoleum tarihidir ve aynı zamanda içinde Avrupa’nın en büyük su altı arkeoloji müzesini de barındırmaktadır. Bir çoğunda henüz arkeolojik çalışmaların bile başlamadığı Leleg şehirleri ise Bodrum’un zirvelerinde keşfedilmeyi bekleyen gizli hazineleridir.

Villara mesafeleri

Airport 53 Km.  –   Bodrum Center 15 Km.  –   Yalıkavak 19 Km.  –   Torba 25 Km.  –  Ortakent 11 Km.  –  Bitez 12 Km.

Bodrum’da bakir kalmayı başarabilmiş koylara sahip sevimli mi sevimli bir kıyı köyü Mazı. İsminin kara olması yanıltmasın sizleri. Aslında yemyeşil çam ağaçlarıyla çevrili Bodrum Karaada. Yeşil ve mavinin ahenkle buluştuğu o yer işte burası. Suyun kristal parlaklığı ve nefes kesici doğal güzelliği dolayısıyla Akvaryum Koyu. Turkuaz renkli denizi, büyüleyici manzarası ile Aspat Koyu, sıcacık bir anne kucağı gibi. Sonsuzluğa uzanan kumsalı, kumlarının arasında beliren ve dünya üzerinde eşine az rastlanan zambakları ile Camel Beach. Bardakçı koyu Bodrum merkeze yaklaşık 7 dakika uzaklıktaki bu koy, en büyük müdavimlerinden Zeki Müren’in ismiyle de anılıyor. Bodrum’da karşılaşabileceğiniz en hoş manzaralarından birine sahip bu koy, sizi soğuk ancak tertemiz sularıyla karşılayacak. Denizin tadını çıkartmak için, koyun tamamına yayılmış özel işletmelere plajları tercih etmeniz uygun olacaktır. Sessiz ve Sakin: Torba Koyu, Eğer bu iki kelime tatilinizi özetliyorsa doğru yerdesiniz. Şehir merkezine 6 km uzaklıktaki Torba Koyu, Bodrum’un en sakin koylarından biri. Hele ki rüzgardan ve dalgalardan pek hazzetmiyorsanız bu koyun sakin ve sığ denizi size iyi gelecek. Burası aynı zamanda Bodrum’da orman dokusuna sahip ender yerlerden. Bodrum’un sık makilerine inat, burada upuzun ve yemyeşil ağaçlar uzanıyor. Bir denizin güzel olduğunu nasıl söyleriz; hep deriz ki ‘çarşaf gibi’ ya da ‘turkuaz sular’ deriz. İşte Kargıcak koyu tam olarak öyle bir koy. Cennet Koyu, orman ve deniz ikilisinin buluştuğu ve henüz işletmelerin etrafını sarmadığı bir aşırı güzel Bodrum koyu. Bodrum daki her koyun kendine ait bir güzelliği olduğunu belirterek Turgutreis, Kadıkalesi, Gümüşlük, Akyarlar, Karaincir, Aspat, Bağla, Kargı Koyu (Camel Beach), Gümbet, Bitez, Göltürkbükü, Cennet Koyu, Yalıkavak, Gündoğan, Güvercinlik, Güllük koylarını da gezmeniz gerektiğini hatırlatmak isteriz.

Gezilecek tarihi yerler ve müzeler:

Bodrum Klaesi ve kalenin içinde eyer alan bir çok müze,
Mindos Kapısı, Antik Tiyatro, Mausoleum,
Zeki Müren Müzesi gibi bir çok tarihi mekan gezilebilir.

Bodrum Kalesi
Bodrum Kalesi Rodos (St. Jean) Şovalyeleri tarafından 1402 yılında yapılmaya başlamış ve 1522 yılına kadar yapımı sürmüştür. (Kalenin inşasının başlangıç ve bitiriliş tarihleri konusunda değişik tarihler öne sürülmektedir.) Kalenin, isimleri İngiliz, Fransız, Alman, İtalyan ve İspanyol kulesi olan 5 ana kulesi vardır. İngiliz Kulesi, Aslanlı Kule olarak; İspanyol Kulesi, Yılanlı Kule olarak da bilinir. Kale 1770 yılında Rus donanmasının saldırısına uğramıştır.

Padişah II. Abdulhamit zamanında bir hapishane olarak kullanılmıştır. En ünlü kalebent, Halikarnas Balıkçısı olarak tanınan Cevat Şakir Kabaağaçlı’dır. Kale 1915 Fransız bombardımanından sonra terk edilmiştir.

1964 yılında Bodrum Kalesi, Müze Müdürlüğü oluşmuş, 1979 yılından beri Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak adlandırılmıştır. Camiye çevrilen Şapel içerisinde M.S. 626 yılında batan Doğu Roma (Bizans) Gemisinin eserleri sergilenmektedir. 1958 yılında sünger avcısı kaptan Kemal Aras tarafından bulunan geminin kıç bölümü Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi ve INA uzmanlarının çalışmalarıyla
1/1 ölçeğinde yapılmıştı.

Tekne Turları:

Tekne turları 11:00 ile 17:30 arasında yapılmaktadır.
Karaada’da volkanik sıcak su havuzu ve güzellik çamuru bulunur. Ada Boğazı ve akvaryum balıklarla yan yana denize girebileceğiniz ender yerlerdendir. Orak Adası, Tavşan Burnu, Büyük Poyraz, Küçük Poyraz, Alman Koyu, Kiste Bükü, Bagla Karaincir, Haremten, Bardakçı gibi adaları, koyları ve sahilleri vardır.

GECE HAYATI

Bodrumun en eski gece kulübü olan Halikarnas muhteşem canlı dans showları lazer ışık ve ses sistemi ile sabahın erken saatlerine kadar eğlenebileceğiniz dünyanın sayılı açık gece kulüplerindedir.

Dünyanın sayılı katamaran discolarında olan Bodrum Night Club denizin üzerinde dans etmenize olanak sağlar.

Bodrum sizin müzik zevkinize hitap edecek bir çok kaliteli, güvenilir, bar, disco, gece club, pub, canlı müzik ve türklü evleri vardır.

GEZİLECEK PLAJ ve SAHİL KIYILARI:
Gümbet, Bitez, Ortakent, Bağla, Aspat, Karaincir, Akyarlar, Turgutreis, Kadıkalesi, Gümüşlük, Yalıkavak, Gündoğan, Göl-Türkbükü, Torba
bodrum yarımadasının şirin sahillerindedir.